Aan welke eisen moet een meterkast voldoen?

De meterkast is het hart van elke woning op het gebied van technische installaties. Hier wordt de toevoer van elektriciteit, gas en water geregeld en verdeeld over de verschillende ruimten. Een goed werkende en veilige meterkast is dus van groot belang. Maar waar moet een meterkast eigenlijk aan voldoen? In deze blog leest u over de belangrijkste eisen en normen op het gebied van functionaliteit, veiligheid en regelgeving voor meterkasten. In deze blog beantwoorden we vragen als: hoe moet een meterkast eruit zien, waar moet deze komen en wat zijn de eisen voor aansluitingen en materialen? Aan het eind geven we een aantal tips voor het onderhouden en controleren van uw meterkast.

Leestijd: min.
meterkast.png

Locatie van de meterkast

Eén van de belangrijkste regels voor de locatie van een meterkast is dat deze gemakkelijk toegankelijk moet zijn. Voor woonhuizen geldt een maximale afstand van drie meter vanaf de voordeur. Dit zorgt ervoor dat de brandweer in geval van nood snel bij de meterkast kan komen.

Voor bedrijfspanden is deze afstand iets groter, namelijk tien meter. Maar ook dan moet de meterkast goed zichtbaar en bereikbaar zijn. Een locatie in de buurt van de voordeur is ook handig in het geval van onderhoud en reparaties. Kortom, zorg ervoor dat uw meterkast goed bereikbaar is, zodat deze altijd veilig in de gaten kan worden gehouden!

Afmetingen van de meterkast

Voor de meterkast gelden minimale afmetingen. Deze zorgen ervoor dat er voldoende vierkante centimeters zijn voor alle elektronica én ruimte voor onderhoud. De vereiste maten zijn:

Hoogte: minimaal 240 cm
Breedte: tenminste 75 cm
Diepte: minstens 31 cm

Deze afmetingen zorgen ervoor dat er voldoende ruimte is voor alle noodzakelijke onderdelen en dat deze onderdelen toegankelijk zijn voor onderhoud en inspectie.

Materialen en constructie

Voor de wanden van de meterkast gelden minimumeisen wat betreft dikte en materiaal. De wand moet minstens 18 mm dik zijn om duurzaamheid en veiligheid te garanderen. Hout en metaal zijn hiervoor geschikte materialen.

Daarnaast moet de hele meterkast vorstvrij zijn, zodat ijs of vorst geen schade kan veroorzaken aan de meters of leidingen. Er is daarom een goede isolatie nodig, zodat de ruimte een constante temperatuur kan behouden.

De meterkast moet daarom zo gebouwd en geïsoleerd zijn dat hij bestand is tegen weersomstandigheden en voldoet aan de technische normen. Dit zorgt ervoor dat de meterkast betrouwbaar zijn functie kan vervullen.

Normen en eisen

Naast de eisen voor locatie, afmetingen en constructie moet de meterkast ook voldoen aan de technische normen die in Nederland gelden. De belangrijkste norm in dit verband is NEN 2768. Deze norm schrijft onder andere regels voor over de indeling, afmetingen en materiaalkeuze van de meterkast. Zo worden bijvoorbeeld minimale afstanden tussen componenten voorgeschreven.

Het voldoen aan de NEN 2768 norm draagt bij aan de veiligheid en functionaliteit. Belangrijke doelen hiervan zijn het voorkomen van oververhitting en brandveilige installatie. Kortom, bij het maken en plaatsen van een meterkast is het belangrijk om rekening te houden met de eisen uit deze wet- en regelgeving.

Hulp nodig bij de installatie van een meterkast?

Na het lezen van deze blog weet u nu aan welke eisen en normen een goed geïnstalleerde meterkast moet voldoen. Het is belangrijk dat deze voldoet aan de regelgeving op het gebied van locatie, afmetingen, constructie en veiligheid.

Mocht u vragen hebben bij het installeren van uw eigen meterkast, of kunt u de klus niet helemaal zelf klaren, dan kunt u altijd een beroep doen op een elektricien van ElektraVer.

Wij helpen u graag met advies, het uitvoeren van werkzaamheden en het controleren of alles volgens de normen is uitgevoerd. Zo bent u verzekerd van een meterkast die veilig, duurzaam en functioneel is. Bel of mail ons voor een vrijblijvende afspraak. We helpen u graag!

mitchel-elektraver-eigenaar-def.png
Interesse of vragen?

Uw elektra is onze uitdaging. Neem direct contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen