Wat te doen bij doorgeslagen stoppen?

Iedereen kent het nare gevoel van plotseling zonder stroom zitten door doorgeslagen stoppen. Maar geen paniek, met een paar eenvoudige stappen kunt u dit probleem vaak zelf oplossen. In deze blogpost leggen we precies uit welke stappen u het beste kunt nemen om het probleem met de doorgeslagen stop op te lossen. Of het nu 's nachts of overdag gebeurt, met deze tips heeft u in een mum van tijd weer elektriciteit.

Leestijd: min.
stoppendoorgeslagen.jpg

Stap 1: Stel het probleem vast

De eerste stap is bepalen wat de stroomstoring heeft veroorzaakt. Controleer hiervoor de meterkast en zoek naar de doorgebrande stop.

Elke stop is verbonden met een bepaald circuit in huis, zoals het stopcontact circuit of de groep voor keukenapparatuur. Door de gesmolten of doorgebrande stop te vinden, weet u in welk deel van het huis het probleem kan zitten.

Dit is belangrijk voor gerichte probleemoplossing. Vervang eerst de doorgebrande stop met een nieuwe voordat u verder onderzoek doet.

Stap 2: Isoleren van de probleemgroep

Nadat u de doorgeslagen stop heeft gelokaliseerd, is de volgende stap om de bijbehorende groep apparaten uit te schakelen. Trek hiervoor de stekkers van alle apparaten in dit circuit uit het stopcontact. Dit isoleert de probleemgroep en voorkomt dat eventuele reststroom een nieuwe storing kan veroorzaken.

Controleer vervolgens alle apparaten in deze groep op zichtbare beschadigingen of loszittende onderdelen. Dit maakt het makkelijker om de bron van de storing op te sporen. Mogelijk zit er bijvoorbeeld een kortsluiting in een snoer of is een apparaat intern defect geraakt. Door deze groep tijdelijk uit te schakelen, voorkomt u verdere problemen terwijl u de oorzaak nagaat.

Stap 3: Vervang de doorgeslagen stop

Als de oorzaak niet meteen duidelijk is, is de volgende stap altijd het vervangen van de doorgebrande stop. Gebruik hiervoor een nieuwe stop met hetzelfde amperage (in ampère) als de oude stop. Op de behuizing van de stop staat dit meestal aangegeven.

Na de vervanging kunt u alle eerder geïsoleerde apparaten weer aansluiten. Mocht het probleem zich daarna weer voordoen, dan kan er een diepere oorzaak zijn.

Stap 4: Controleer de meterkast

Als de stroomstoring zich herhaalt na het vervangen van de stop, kan er een dieper liggende fout zijn. Controleer daarom de hele meterkast:

  • Zitten alle stoppen en schakelaars nog goed vast? Draai ze indien nodig vast of verwijder de loszittende onderdelen en vervang ze.
  • Ruik en voelt u een brandlucht? Dit kan duiden op een defect apparaat of een slecht contact.
  • Is er een roet- of rookreactie op onderdelen? Dit duidt op mogelijke oververhitting.

Mocht er binnen korte tijd weer een storing optreden, dan is het verstandig om een elektricien in te schakelen. Een vakman moet dan dieper liggende defecten in het elektriciteitsnetwerk uitsluiten om brandgevaar te voorkomen.

Stap 5: Lokaliseer de storing met uitschakelen

Als na het vervangen van de stop de storing zich herhaalt, is het vaak moeilijk om de directe oorzaak te achterhalen. Probeer daarom het volgende:

  • Schakel eerst tijdelijk de hele groep waartoe de stop behoort uit door de groepsschakelaar om te zetten.
  • Sluit vervolgens één apparaat tegelijk weer aan door de stekker in het stopcontact te steken.
  • Wacht telkens even om te zien of de storing terugkomt. Zo kunt u stap voor stap alle apparaten in die groep testen.

Komt de storing alleen terug bij één bepaald apparaat? Dan is de kans groot dat het defect is. Door één voor één te testen, zult u de boosdoener veel sneller vinden dan wanneer alles tegelijk aan staat. Als u er niet uitkomt, schakel dan een elektricien in.

Stap 6: Schakel een elektricien in

Als de hierboven beschreven stappen niet tot een oplossing leiden en de storing zich blijft voordoen, is het verstandig om een erkend elektricien in te schakelen. Wij van Elektraver helpen u hier graag bij. Wij beschikken namelijk over de benodigde kennis en apparatuur om diepe storingen in het elektriciteitsnetwerk op te sporen en te verhelpen.

Veiligheid staat voorop als het om elektriciteit gaat. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen als u er zelf niet uitkomt. Zo vermijdt u onnodige risico's en wordt het probleem vakkundig en permanent verholpen.

mitchel-elektraver-eigenaar-def.png
Interesse of vragen?

Uw elektra is onze uitdaging. Neem direct contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Contact opnemen